In Amsterdam hebben RSP Amsterdam, De Vonk en de Activistenpartij aangekondigd dat zij willen samenwerken met als doel om met een gemeenschappelijke lijst in de Amsterdamse gemeenteraad te komen. Deze drie partijen willen zich profileren als een ‘links van links’ alternatief voor in de gemeenteraad.
De betrokken partijen zien geen toekomst in de huidige linkse partijen van de stad, maar zijn van mening dat ze afzonderlijk elkaar in de wielen zouden rijden. Daarom is er gekozen voor het logische alternatief: samenwerken. Zo werd er besloten om alle ‘links-van-linkse’ partijen in Amsterdam onder één vlag te verenigen, die dan als een coalitie gaan meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026.
De coalitie heeft als doel om de linkse en activistische krachten in Amsterdam te gaan bundelen zodat alle versplinterde partijen op gemeenteniveau krachtiger kunnen optreden, vertelt Anne, woordvoerder namens afdeling Amsterdam van de Revolutionair Socialistische Partij (RSP). ‘Bijna alle organisaties links van links, ook niet-politieke organisaties, zijn hiervoor gevraagd.’ In de toekomst hoopt deze coalitie dus juist verder te groeien, maar daarvoor moet het eerst succesvol de balans bewaren tussen de partijen die nu meedoen en hun beweegredenen.
RSP Amsterdam
RSP Amsterdam, was al vanaf het prille begin betrokken geweest bij de onderhandelingen. ‘Dit betekent dat we de gehele besluitvorming invloed hebben gehad.’ zegt Anne over de onderhandelingen tussen de betrokken partijen. Ze is dan ook erg tevreden over de uitkomsten.
De partij heeft op dit moment een ledenbestand bestaande uit mensen die zich al zeer lang inzetten voor de belangen van werkende mensen. Veel van hen hielpen ook mee met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. ‘Deze ervaringen en politieke analyses zijn erg nuttig in de voorgestelde samenwerking’, aldus Anne. Zo kan RSP de coalitie volgens Anne helpen met het opbouwen van hun bewegingen en hoeven ze niet ‘het wiel opnieuw uit te vinden.’
Activistenpartij
De Activistenpartij (AP) is nu vooral actief aan de Universiteit van Amsterdam, waar die reeds zitting neemt in de studentenraden van de universiteit. Deze partij probeert vooral de studentenbeweging van de stad te vertegenwoordigen. Dat moet hen er echter niet van weerhouden om deel te nemen aan de gemeentepolitiek: ‘Studenten zijn ook Amsterdammers, de strijd tegen kapitalisme in Amsterdam is dus ook onze strijd.’ stelt Hidde Heijnis, voorzitter van de AP. De partij wil zich nu dus actiever gaan bemoeien met de politiek van de hoofdstad. ‘Wij beseffen maar al te goed dat onze wereld niet eindigt bij de grenzen van de campus.’ De studentenstrijd behelst ook punten die verder gaan dan de universiteit. Hij vervolgt: ‘Onze strijd voor een dekoloniale, democratische, en rechtvaardige universiteit is verbonden met een globale strijd tegen exploitatie en onderdrukking.’
De partij benadrukt dat de problemen waar studenten mee te maken hebben vaak niet enkel vanaf de campus van de universiteit opgelost kunnen worden. Waar studenten mee te maken hebben speelt ook breder, stelt Heijnis: ‘Onderwerpen als huisvesting en demonstratierecht op campus vergen aandacht op zowel de universiteit als in de gemeenteraad.’ Het gaat studenten logischerwijs aan wat er door lokale en landelijke overheden besloten wordt. De universiteiten zijn immers geen eiland. Volgens de AP is het niet genoeg als er binnen de muren van de universiteit voor verandering wordt gestreden, de gemeentepolitiek opent nieuwe deuren voor de AP, volgens Heijnis. ‘Het geeft ons de mogelijkheid om studentenstrijd en de klassenstrijd effectiever te voeren.’
Het is dus de hoop van de AP dat de studentenstrijd zo in de raadszaal van de gemeente Amsterdam zal doorklinken.
Ten slotte ziet Heijnis ook nog een rol voor de lange termijn weggelegd voor de Activistenpartij. zowel binnen de coalitie als binnen geheel links Amsterdam: ‘Activistenpartij kan zo een soort kweekschool worden voor de Amsterdamse radicaal linkse beweging en tegelijkertijd studentenperspectief bieden aan diezelfde beweging.’ Het is natuurlijk ook weer zo dat de AP vooralsnog voornamelijk aan de UvA actief is, en dat de medewerking van RSP Amsterdam ook weer de jongerentak ROOD Amsterdam meebrengt in de samenwerking, die een vergelijkbare rol zal vervullen.
De Vonk
De laatste partij van de samenwerking, en thans de enige die ook in de gemeenteraad zit, is De Vonk, een nieuw opgerichte partij, opgericht door de ex-BIJ1 raadsleden Jazie Veldhuizen en Nilab Ahmadi. Zij voelden zich niet meer thuis in BIJ1. Lange tijd opereerden zij als een onafhankelijke fractie in de Amsterdamse gemeenteraad, die nu dus de basis is geworden voor een nieuwe partij. De Vonk beschikt in tegenstelling tot de andere partijen al over een platform en heeft ook al ervaring met de Amsterdamse politiek, hetgeen ze een waardevolle aanwinst maakt voor de coalitie. Voor een fractie in de gemeenteraad is dergelijke ervaring immers onmisbaar.
Verkiezingen
Aan een duurzame coalitie bouwen kan erg lastig zijn. Het lijkt erop dat het in Amsterdam echter gelukt is om de krachten te bundelen. Deze coalitie ligt nog veel werk in het verschiet als ze willen meedoen aan de volgende verkiezingen, maar de basis voor de samenwerking is gelegd. Echter bestaat het nu al als een mooi voorbeeld voor socialisten die elders samen willen werken met andere krachten onder een anti-kapitalistisch en anti-imperialistisch programma. Deze samenwerking staat vooralsnog in de beginnende fase, en het kan nog wel even duren voordat er meer details naar buiten komen over hoe de coalitie zal worden ingevuld, maar het beloofd veel voor de toekomst.