Toch geen zelfbeschikking, mensenrechten en democratie voor Oekraïne

Redactie Paraat

Amerikaanse minister van oorlog Hegseth trok op de NAVO-top in Brussel de onderhandelingen voor vrede tussen Oekraïne en Rusland naar zich toe. Hij stelt dat Trump Zelensky met Poetin om tafel zou moeten dwingen. Anders kan Trump zelf met Poetin onderhandelen. Deze opmerkingen volgen na telefoongesprekken tussen de Amerikaanse en Russische leiders.

Verhoudingen verduidelijkt

Trump legt met zijn nieuwe koers de echte verhoudingen in het conflict weer. Zelfs de NOS stelt “Het is duidelijk wie [in de NAVO] de echte baas is” in verwijzing naar Hegseth. Niet Oekraïne en Rusland, maar Amerika en Rusland zijn de grote spelers.

Trump heeft er sowieso lak aan de verhoudingen te verbergen. Op 11 februari schepte hij al op dat Oekraïne het recht op effectief vijfhonderd miljard dollar aan grondstoffen aan hem had verkocht. Nu zet een Amerikaanse delegatie het land onder druk om ten minste de helft van alle toekomstige gewonnen grondstoffen naar de VS te exporteren.

De IMF, EU en WereldBank hebben in opdracht van Amerikaans kapitaal Oekraïne in een onmogelijke spagaat tussen Russische agressie en economische stabiliteit geplaatst. De kosten hiervan zijn nu bekend, honderden duizenden dood of verwond, miljoenen op de vlucht en een land in puin. 

De kliek van Amerikaans kapitaal datdie via Trump regeert ziet nu echter geen direct strategisch gewin meer in het offeren van Oekraïners en wil daarom dat het geldputje stopt. Trump dwingt de Oekraïners akkoord te gaan met de annexatie van delen van hun territorium door Rusland. Een snelle draai weg van de eerdere Amerikaanse retoriek van zelfbeschikking, mensenrechten en democratie. Waar Biden Oekraïne nog onder druk wilde zetten om 18-jarigen zonder adequate bewapening naar het front te sturen, spreekt Trump impliciet over Oekraïense onafhankelijkheid zo snel mogelijk opgeven.

Europa buitenspel

De Europese Unie maakt zich ook zorgen om de uitspraken van de Amerikaanse oorlogsminister. Niet omdat zij meeleven met het lot van het Oekraïnse volk, maar omdat ze zich “buitenspel gezet” voelen. De enige woorden die Hegseth vuil maakt aan de Europeanen was om te bevestigen dat ze toch echt moeten geloven aan verdergaande militarisering. 5 procent van alle economische bezigheden moeten in het vervolg aan oorlog besteed zijn.

In zoverre als de EU zich als reactie op Trump loskoppelt van Amerika is dit alleen om zo effectief mogelijk haar eigen imperialistische belangen te beschermen. In zoverre als ze boos is op Trumps deals achter de rug van de Oekraïeners om, is dit enkel omdat ze wil dat de Oekraïeners zo veel mogelijk Rusland verzwakken. Deze loskoppeling is geen progressieve ontwikkeling, maar enkel een draai naar onafhankelijk Europees imperialisme.

Hegseth stelt dat alleen Donald Trump een “blijvende vrede” kan creëren. Oekraïners zijn hier minder hoopvol over, en met goede reden. Onder het kapitalisme zal er geen “blijvende vrede” kunnen bestaan, en al zeker niet tussen machtsblokken in competitie. Er is inderdaad maar één wereldse kracht die blijvende vrede kan creëren. Dat is niet de oorlogshitser Trump, maar de werkende klasse.

Leuk artikel? Meld je aan voor de Paraat nieuwsbrief!