Tussen 10 en 14 september heeft een delegatie van drie kameraden van de Unión Comunera, een vereniging van Venezolaanse communes dat bouwt aan de socialistsiche samenleving, Nederland bezocht. Zij bezochten onder andere De Rode Lap en leerden leden van De Socialisten en ROOD over communicatie, de werking van imperialisme, en de opbouw van het socialisme in Venezuela.
Het bezoek van Unión Comunera (UC) maakt deel uit van een tournee langs vijf Europese landen: Spanje, België, Italië, Nederland en Duitsland. De UC heeft in het verleden uitwisselingen geörganiseerd, in de zogenaamde brigadas, om concrete taken uit te voeren, zoals medische hulp, scholing, en training, maar ook om bepaalde gebieden en organisaties in kaart te brengen. De doelstellingen van hun rondreis door Europa zijn daarom ook het verbeteren van hun kennis van organisaties en concrete ervaringen in onze regio, het versterken van de banden met organisaties waarmee ze al contact hebben en het verbreden van hun mogelijkheden om toegang te krijgen tot middelen om hun projecten en activiteiten te financieren.
Als onderdeel van deze reis brachten deze kameraden een bezoek aan Nederland, waarin ze een aantal activiteiten samen met de Socialisten en ROOD hebben verricht. Het is de eerste keer sinds de Socialisten hun programma hebben aangenomen dat De Socialisten gastheer is van een socialistische organisatie uit het buitenland. Een kleine groep kameraden was ook verantwoordelijk voor de voorbereiding van de agenda van bijeenkomsten en publieke evenementen van de delegatie in drie steden en we hielpen met de logistiek van het bezoek. We hadden zelfs de mogelijkheid om samen te werken met andere organisaties in Nederland, namelijk Toekomsboeren, een anti-imperialistisch agro-ecologienetwerk met ongeveer 400 leden -, wat ons vermogen om samen te werken met organisaties buiten onze directe politieke sfeer en ons potentieel om eendrachtige actieagenda’s op te stellen weerspiegelt.
Wat is Unión Comunera
Unión Comunera (UC) is een nationale politieke beweging van communes in de Bolivariaanse Republiek Venezuela, die zich inzet voor socialisme, anti-imperialisme, anti-kapitalisme, feminisme, het milieu en het project van de ontwikkeling van de Communale Staat in Venezuela. UC bestaat uit 70 communes in 15 staten, zowel stedelijk als ruraal, en is in 2019 opgericht.
Veel gemeenten van de UC beschikken over grond en productiemiddelen waarmee ze productieprocessen in de primaire sector bevorderen, zoals koffie, cacao, maïs, peulvruchten, runderen, schapen en varkens, suikerriet, enzovoort. Op dit moment werkt het aan de oprichting van scholen die proberen over te stappen op productiemethoden met een agro-ecologische benadering, waardoor de praktijken in het gebied kunnen veranderen.
Het ontwikkelt ook economische activiteiten door middel van semi-industriële transformatieprocessen, textiel, transportdiensten, gemeenschapstoerisme en de levering van openbare diensten.
Voorbereiding van het bezoek
Via het Europese Secretariaat van de International Peoples’ Assembly, een internationaal netwerk van socialistische politieke organisaties, vakbonden en sociale bewegingen, ontving De Socialisten in de eerste dagen van augustus het verzoek om het bezoek in Nederland van een groep kameraden van de UC te begeleiden. Omdat de deadline erg kort was, begonnen we intern te overleggen met verschillende kameraden van De Socialisten en ROOD, om vast te stellen of het mogelijk was logistieke en politieke steun te bieden voor de organisatie van publieksevenementen en interne bijeenkomsten. Het was niet makkelijk: zelfs midden augustus, met drie weken opzegtermijn, was de organisatie complex en kregen we met veel tijdsdruk te maken. Met wilskracht, een aantal spoedvergaderingen en appen op nachtelijke uren is het gelukt om een eerste versie van de agenda van de grond te krijgen.
Dag 1 – Utrecht
Profiterend van het feit dat een van de kameraden die ons bezochten een communicatieproject leidt genaamd Tatuy TV, besloten we een interne bijeenkomst te houden met onze militanten, om de communicatieve ervaringen van de UC te leren kennen. De inhoud van de bijeenkomst bestond uit een algemene presentatie, geschikt voor onze kameraden die nog geen voorkennis hadden van de UC. Het werd duidelijk dat er veel concrete ervaringen zijn – organisatorisch, procesmatig, communicatiebeleid – die we in de toekomst graag willen leren kennen.
Dag 2 – Amsterdam
Uit onze contacten met de organisatie van agro-ecologische producenten Toekomstboeren, merkten we de interesse om een bijeenkomst te organiseren waar de UC-brigade de situatie op het Venezolaanse platteland zou uitleggen, de concrete uitdagingen van het commune opbouwproces en de concrete situatie te midden van de diepe sociale, politieke en economische crisis die Venezuela de laatste jaren doormaakt. Op dit evenement, dat goed bezocht werd door en goede mix van nederlandse en internationale deelnemers, konden we uit de eerste hand niet alleen leren over het revolutionaire potentieel van de communale organisatie, maar ook over de spanningen, conflicten en confrontaties met andere sociale en politieke sectoren, zowel binnen het zogenaamde Bolivariaanse Revolutionaire proces als met andere sectoren of klassenvijanden.
Dag 3 – Amsterdam
We maakten gebruik van de oproep van Socialisten Amsterdam voor een anti-imperialistische scholing om de anti-imperialistische dimensie van het Bolivariaanse proces te bespreken. De scholing behandelde verschillende gevallen van landen en processen in de wereld -Palestina, Indonesië, Chili-, evenals de imperialistische politiek van de VS.
Dag 4 – Groningen
Op dag vier bezochten de kameraden van UC De Rode Lap in Groningen. Het bezoek was een moment waarop we concrete aspecten van onze ervaringen konden laten landen. De kameraden toonden grote interesse in het werkingsmodel van DRL: de productie van propaganda en symbolische elementen, de distributie van de producten via het online platform, en de capaciteit van DRL om verschillende ruimtes in onze samenleving te radicaliseren, in het bijzonder de jeugd.
’s Avonds hielden we een bijeenkomst op het gebouw van DRL/Socialisten Noord met ongeveer 30 mensen, allemaal leden van verschillende organisaties en collectieven van de Groningse activistische en militante ruimte. Een interessant punt van het gesprek ging over het feit dat Nederland een grensland is met Venezuela (Curação, Bonaire), en over de rol van de regering van ons land in de crisis van 2019, toen Juan Guaidó door de Nederlandse regering werd erkend als de facto president van Venezuela en Curação een uitvalsbasis werd voor het overbrengen van vermeende ‘humanitaire hulp’ naar het vasteland van Venezuela. Overdag mocht het verplichte bezoek aan het Lenin-standbeeld in Tjuchem niet ontbreken. Tussen verbazing en jubel stelden de Venezolaanse kameraden ons voor een onvermijdelijke taak: het standbeeld van Lenin terugvorderen, als centraal symbolisch element in de opbouw van het socialisme in Nederland.
Conclusies
Het historische bezoek van de internationalistische brigade van de UC is de eerste ervaring met het organiseren van een reis in verschillende steden van het land. De logistieke en menselijke inspanning – gezien de schaarste aan middelen – was erg groot. Als we willen overwegen om dit soort activiteiten in de toekomst uit te voeren, is het noodzakelijk om de nodige processen op te bouwen, zodat de organisatie in staat is om dit met garanties te organiseren. Met het vooruitzicht om een grote internationale activiteit te organiseren voor de NAVO-top in Den Haag in juni 2025, zou deze voorafgaande ervaring heel belangrijk kunnen zijn om het voorstel te koesteren in zijn internationale dimensie.
In de huidige situatie in Venezuela is het heel belangrijk om de aanwezigheid te hebben van een volks-, arbeidersklasse, revolutionaire en socialistische organisatie, die ons toegang geeft tot informatie die niet bemiddeld wordt door het officiële verhaal van de regering of door de rechtse propaganda die we dagelijks consumeren in de burgerlijke media. In die zin is het koesteren van de relatie en de band met de UC fundamenteel voor het opbouwen van onze eigen autonome politieke positie, met betrekking tot solidariteit met het Venezolaanse volk en tegen imperialistische agressie.
Als elementen om over na te denken met betrekking tot de toekomstige relatie tussen De Socialsten en de UC, kwamen enkele voorstellen naar voren, zoals het houden van virtuele bijeenkomsten, en de formalisering van de bezoeken van internationale brigades. Dit zou vooral handig zijn bij uitwisseling van ervaringen op verschillende terreinen, zoals proletarisch feminisme, distributie van socialistische propaganda, en theoretische en politieke vorming.
Misschien wel de meest herhaalde zin tijdens de dagen van het bezoek was ‘een bezoek van buitenstaanders is een uitstekende manier voor degenen in ons eigen land om elkaar beter te leren kennen’. Meer dan honderd mensen in drie steden hebben deelgenomen aan de ontmoetingen met de UC, waardoor we nieuwe banden hebben kunnen leggen met organisaties en individuen die geïnteresseerd zijn in het verdiepen van socialisme, anti-imperialisme en internationalistische solidariteit. Uitwisselingen met andere internationale organisaties hebben contacten vergemakkelijkt waarop we de komende tijd kunnen voortbouwen. Zo rijk is internationalistisch werk. Moge dit proces wortel schieten in onze organisaties, moge we de banden van solidariteit blijven aanhalen en dichter bij meer ervaringen van socialistische opbouw over de hele wereld komen.